Hästägartips
27 oktober 2022 05:55
Ridsportplus

”På en frisk häst ser bukvätskan ut som vitt vin”

MageVad som orsakar en bukhinneinflammation går sällan att fastställa men ett prov på bukvätskan ställer snabbt korrekt diagnos, berättar veterinär Ylva Hedberg-Alm.

”På en frisk häst ser bukvätskan ut som vitt vin”
”Feber och lätt kolik kan ge anledning att misstänka bukhinneinflammation”, säger Ylva Hedberg-Alm. Kom ihåg att lugnande och antiinflammatorisk medicin kan ta bort febern som symptom. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ylva Hedberg-Alm är veterinär vid Hästkliniken, Universitetsdjursjukhuset SLU och forskare vid enheten för parasitologi, institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap, SLU. Hon berättar om diagnosen.

    Vad är bukhinneinflammation?
    – Det är infektion eller inflammation i bukhålan. Den är oftast bakteriellt orsakad. En bakterie kommer av någon anledning in i bukhålan och orsakar en inflammation/infektion. I Sverige är det vanligast att inte hitta den primära orsaken till bukhinneinflammationen även om det finns fall där man kan hitta orsaken.

    Ylva_hedberg_alm2-kopiera
    Ylva Hedberg-Alm

    Hur kan bakterierna ta sig in i buken?
    – Det kan hända exempelvis vid en operation som buköppning, då finns alltid en risk för kontamination som kan ge en infektion. En annan väg är genom skador på tarmen. Om det blir ett mikroskopiskt hål på tarmen av exempelvis en sticka, kan bakterier följa med ut. Dessa kan kapslas in genom att det bildas en böld eller också läcker bakterierna ut fritt i bukhålan och ger en infektion.
    – Bukhinneinflammation kan också orsakas av att larver från stora blodmasken vandrar i de blodkärl som försörjer tarmen med syre.  Detta kan leda till inflammation och proppar i de kärl som försörjer tarmväggen med syre, vilket i sin tur kan göra att en del av tarmväggen dör (tarm-infarkt). När tarmen dör kan bakterier läcka ut i bukhålan och orsaka bukhinneinflammation.
    –  Men oftast får man inte reda på de bakomliggande orsakerna.

    Hur märker man att hästen har bukhinneinflammation?
    – De första symptomen brukar vara feber och lätta koliksymptom. Hästen vill inte äta eller röra sig. Den står still, kanske skrapar lite. Om man inte gör något finns risk att infektionen förvärras. Bakterierna som växer till i bukhålan släpper ut toxiner som i sin tur påverkar hästen. Det kan leda till blodförgiftningsliknande symptom. Sannolikt kan hästen inte ha ett långvarigt läckage av bakterier till bukhålan utan att man märker det, eftersom hästarna blir så sjuka.

    Fakta

    Studie visar god prognos

    Bukhinneinflammation utan bakomliggande orsak har undersökts i ett samarbetsprojekt mellan Sveriges lantbruksuniversitet och Mälaren Hästklinik. 130 journaler från åren 2002-2017 granskades och undersökningen visade att bukhinneinflammation drabbar hästar av alla raser. Samtliga hästar i studien behandlades med antibiotika och de flesta överlevde.

    Källa: Odelros E, Kendall A, Hedberg-Alm Y, Pringle J. Idiopathic peritonitis in horses: a retrospective study of 130 cases in Sweden (2002-2017). Acta Vet Scand. 2019 Apr.

    Hur ställs den korrekta diagnosen?
    – Veterinären tar prov av bukvätskan. Ofta ser man med blotta ögat att den är förändrad, den blir grumlig som nyponsoppa, väldigt tät och nästan varliknande.  På en frisk häst ser bukvätskan ut som vitt vin. Provet är rutinmässigt, det krävs ingen stor utrustning och är fullt möjligt att göra hemma i stallet. Men man måste kunna jobba sterilt och säkert, så ofta remitterar veterinären till klinik.

    Istock-584224048x
    Visste du att Peritonit är ett annat ord för bukhinneinflammation?

    Vad får hästen för behandling?
    – Hästarna svarar oftast väldigt bra på antibiotika, vanligtvis inom ett dygn. Den typ av infektioner vi har i Sverige svarar normalt på bara penicillin. Om det inte ger resultat första dygnet lägger man till ytterligare antibiotika. Ser man att hästen svarar snabbt på antibiotika är prognosen väldigt god för att hästen ska bli frisk.
    – Om orsaken till bukhinneinflammationen är en tarminfarkt, krävs bukoperation för att ta bort den döda delen av tarmen.

    Hur stor är risken att hästen drabbas igen?
    – Våra uppföljningar visar att risken för återfall är liten och att hästen inte får problem med kolik efter att ha haft bukhinneinflammation.

    Fakta

    Stor blodmask ökar risken

    I Danmark finns en stor förekomst av stora blodmasken och landet har färre fall av bukhinneinflammation utan känd bakomliggande orsak, därför buköppnar man hästar med inflammationen i större utsträckning.

    Men den ökade förekomsten av stor blodmask, Strongylus vulgaris, i Sverige kan komma att öka antalet bukhinneinflammationer orsakade av tarminfarkt som är en följd av parasiternas vandring i tarmväggen. I dagsläget är ett ökat antal buköppningar i Sverige dock inte aktuellt, då de flesta hästar som drabbas är fall utan känd bakomliggande orsak och endast skulle leda till att flera individer genomgick operation i onödan.

    Källa: Hedberg-Alm, Y., Tydén, E., Tamminen, LM. et al. Clinical features and treatment response to differentiate idiopathic peritonitis from non-strangulating intestinal infarction of the pelvic flexure associated with Strongylus vulgaris infection in the horse. BMC Vet Res 18, 149 (2022

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2022.

    Ridsport digital

    99:- i månaden