MageKoliksymtom hos dräktiga och nyförlösta ston kan vara tecken på livmoderomvridning, en potentiellt allvarlig komplikation.
Dräktigt sto med kolik – viktigt att veta
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Ett dräktigt sto med kolik kan ha livmoderomvridning. Hur kraftiga symptomen är beror på hur mycket livmodern roterat.
Livmoderomvridning är en akut komplikation som innebär att livmodern vrids runt sin egen axel, ofta i slutet av dräktigheten. Orsaken är inte helt klarlagd, men kraftiga rörelser från fostret kan bidra. Symtomen visar sig oftast som kolik, vilket kan variera i svårighetsgrad beroende på vridningens omfattning. Det är viktigt att söka veterinärvård om koliksymtom uppstår, särskilt under högdräktighet, för att bekräfta diagnosen och minimera negativa effekter på fostret.
Veterinären bekräftar diagnosen genom rektalundersökning och kan behöva utföra kirurgi om livmodern har roterat mer än 180 grader. Behandlingen sker oftast under allmän narkos och inkluderar korrigering av omvridningen samt eventuell undersökning av bukhålan för andra skador. Prognosen för stoet och fölet beror på dräktighetslängden och vridningens grad, där överlevnaden är högre vid kortare dräktighet och lägre när fostret är stort.
Nyförlöst och kolik?
Koliksymtom är vanliga hos ston som nyligen fölat och kan vara svåra att diagnosticera. Normala livmodersammandragningar efter fölning kan ge lätt kolik, men i sällsynta fall uppstår kraftigare symtom. Risken för kolik på grund av förstoppning ökar, särskilt om stoet har skador från trauma under fölningen. Dessutom är grovtarmsfellägen och grovtarmsomvridning vanligare efter fölning, även om de inte direkt kopplas till trauman.
Krystningar kan leda till skador på inre organ, såsom blodkärl i tarmkröset, vilket kan orsaka syrebrist. Allvarliga skador, inklusive sprickor i tarm eller livmoder, kan leda till läckage av tarminnehåll eller fostervätska, vilket kan resultera i bukhinneinflammation. På grund av dessa potentiellt livshotande skador rekommenderas att man konsulterar veterinär vid mildare koliksymtom hos ston som nyligen fölat.
Kontakta veterinär omgående om ett högdräktigt sto eller sto som nyligen fölat visar symptom på kolik.
Lär dig mer om fölning i vår poddserie Ridsportpodden Fölspecial – Den hittar du här
Följ Ridsport på