Veterinärt
27 oktober 2024 06:10
Ridsportplus

Magsår – en tyst plåga för hästar

HästhälsaMagsår är en vanlig men ofta förbisedd hälsorisk för hästar, vilket kan påverka deras välbefinnande och prestation på flera sätt.

Magsår – en tyst plåga för hästar
För att undersöka om hästen har magsår går man ner med kamera genom hästens näsborre. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Magsår är ett vanligt problem bland hästar och kan påverka deras välbefinnande och prestationsförmåga.

    – Det är oerhört vanligt att hästar har någon form av magsår. Vid en undersökning i Danmark tog man friska hästar och undersökte dem, och 80 procent av dem hade sår i någon grad, berättar Sara Larsdotter Davey, medicinsk chefsveterinär vid SLU Universitetsdjursjukhuset.

    Enligt många veterinärer är en av de främsta orsakerna till magsår den moderna hästhållningen, där korta ättider och begränsad tillgång till foder är vanligt. Hästar i det fria äter och söker föda en stor del av dygnet, vilket bidrar till att de producerar saltsyra konstant. Till skillnad från människor, som utsöndrar saltsyra endast vid måltider, innebär hästens ständiga syraproduktion att de kan drabbas av skador på magsäckens vägg om de inte har tillgång till foder. Stråfoder spelar en viktig roll här; det hjälper till att buffra syran och stimulerar salivproduktionen när hästen äter.

    Forskning har visat att långa perioder utan foder under dagen har en mer negativ påverkan på uppkomsten av magsår än perioder utan foder under natten.

    Olika typer av magsår

    Det finns magsår som drabbar den övre delen av magsäcken, och de som drabbar den nedre. I den övre delen består magsäcksväggen av en mer hudliknande struktur som kallas kutan. Den nedre väggen består av körtelslemhinna. 

    Man skiljer på magsår som är lokaliserade i den kutana slemhinnan och i körtel-slemhinnan, även om det förekommer att en och samma individ har magsår i båda områdena.

    – Den kutana väggen är inte lika väl skyddad som körtelslemhinnan. Man har också sett att syran sköljs upp i magsäcken till den känsliga kutana slemhinnan när hästen galopperar eller tränas hårt, säger Sara Larsdotter Davey.

    Magsår – en tyst plåga för hästar
    Ett exempel på magsår. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Magsår – en tyst plåga för hästar

    Hästar med magsår visar ofta mildare symptom jämfört med de som lider av kolik.

    En häst som har magsår visar normalt sett inte alls lika kraftiga symptom som en häst med kolik kan göra.

    – Vanliga tecken kan vara att hästen först börjar äta och sedan slutar äta och vänder sig bort i boxen. Den kan också ligga ner i bröstläge och/eller visa pain face. Men det är sällan den lägger sig ner och rullar, det är mer låggradiga symptom, säger Sara Larsdotter Davey.

    Vanliga tecken inkluderar att hästen plötsligt slutar äta, visar tecken på obehag, eller ligger ner mer än vanligt. Det kan även observeras att hästen klöser sig bakom armbågen, vilket kan vara ett tecken på magbesvär.

    Behandling och förebyggande åtgärder

    För att behandla magsår används ofta läkemedel som omeoprazol, vilket fungerar liknande som Losec för människor. I svårare fall kan det även krävas andra läkemedel som prostaglandin, men de flesta magsår i den övre delen av magsäcken kan ofta hanteras effektivt med grundläggande medicinering.

    I en nyligen genomförd studie på Island undersöktes förekomsten av magsår hos unghästar som levt fritt. Överraskande nog hade hela 71,6 % av hästarna magsår redan vid ankomsten till stallet, men majoriteten läkte utan medicin genom en grovfoderdiet och skydd från väderpåverkan. Denna studie visade att en diet baserad på grovfoder och goda fodringsrutiner kraftigt kan minska risken för magsår.

    Den danska veterinären Nanna Luthersson som genomförde studien på Island planerar nu att genomföra ytterligare studier för att undersöka hur årstider och väderförhållanden påverkar utvecklingen av magsår hos hästar som lever utomhus året runt.

    Fakta

    Mer om magsår

    Tecken på magsår

    • Återkommande kolik med milda symptom.
    • Minskad aptit.
    • Ökad aptit ses också.
    • Hästen presterar sämre, ovillig att gå fram vid träning.
    • Hårremmen är ruggig.
    • Nedsatt humör, som att hästen reagerar på sadelgjorden eller visar aggressivitet.
    • Gäspar mycket.
    • Reagerar när du spänner sadelgjorden eller rör vid magen.
    • Viktnedgång.
    • Gnisslar tänder.
    • Krubbiter eller luftsnappar.
    • Ändrat beteende.
    • Märkbart trött eller hängig.

    Förebygg magsår

    • Välj fiberrikt och stärkelsefattigt foder. 
    • Ge fri tillgång på stråfoder, eller utfodra så ofta det går. Om hästen har lätt för att bli överviktig, välj ett stråfoder som den tål att äta mycket av. 
    • Se till att hästen dricker. 
    • Rid inte hästen när den har tom mage.

    Varning för medicinblandning

    En häst som får fenylbutazol, eller ”butta”, kan utveckla magsår. Men ge inte omeoprazol för magsåret medan du fortfarande ger butta, varnar forskare i USA. När hästar fick båda medicinerna samtidigt utvecklade de komplikationer i mag-tarmsystemet, några av dem mycket allvarliga. 

    Föl kan drabbas

    Generellt sett löper föl liten risk för magsår. Men om stressen ökar, till exempel om fölet inte får tillräckligt med mjölk, ökar också risken för magsår. Även sjukdom hos fölet ökar risken. 

    Äppelämne kan hjälpa 

    En översikt av flera studier kring fodertillskott med lecitin och pektin från äpple visade att dessa ämnen verkar förebygga magsår. De verkar också kunna komplettera medicinsk behandling av magsår. 

    Låt bli prebiotika

    Hästar som har magsår bör inte ges prebiotika bestående av FOS, eller fruktaner. Det beror på att FOS kan börja jäsas redan i magsäcken och bilda syror som kan förvärra magsåren. Det finns en studie som indikerar detta.