Hästägartips
26 oktober 2024 11:45
Ridsportplus

Fri fekal vätska – orsaker och lösningar för din häst

MageFri fekal vätska är ett vanligt problem bland hästar. Karin Lindroth, SLU, berättar mer om diagnosen och vad du kan göra åt det.

Fri fekal vätska – orsaker och lösningar för din häst
Fri fekal vätska drabbar många hästar. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En variant av lös mage hos din häst är det som kallas för fri fekal vätska. När en häst har fri fekal vätska så kommer hästens träck i två faser: Först som bollar och sedan i rinnande form. Det sistnämnda brukar vissa kalla för bajsvatten. Det är vanligt att se om din häst är drabbad av fri fekal vätska på att din hästs bakben och svans smutsas ner, dessutom kan hudirritation kan uppkomma.

    P: 2020-19
Katrin Lindroth Slu Foder
    Katrin Lindroth.

    Förekomst av fri fekal vätska kan därför utgöra ett välfärdsproblem för drabbade hästar även om det inte finns några indikationer på att hästen uppvisar sjukdomssymptom som till exempel feber. Det menar Katrin Lindroth vid SLU, som forskar på fri fekal vätska.

    Vissa hästmagar fungerar bättre när hästen får hö i stället för hösilage. Enligt Evidensia kan en orsak vara att hästägaren glömt att räkna om fodrets vikt när torrsubstansen ändras, så att hästen får samma antal kilo hösilage som den fått hö och då blir fibermängden för liten.

    Ett tag gick det rykten att att fri fekal vätska, orsakas av hösilaget som sådant. Utfodring med inplastat vallfoder är dock inte en generell orsak till fri fekal vätska. Däremot kan enskilda individer ha olika tolerans för olika typer av vallfoder.

    Grovfodret kan påverka fri fekal vätska

    För en tid sedan genomförde Katrin Lindroth en studie där hon tittade på hästarnas foderstater. I enkätsvar uppgav flera av hästägarna att hästarnas träck blev bättre efter byte av grovfoder – till ett annat parti av hösilage eller från hösilage till torrt hö. I studien framkom också att 23 procent av hästar med fri fekal vätska tidigare hade drabbats av kolik. 

    – Det är en förhållandevis hög andel i relation till kolikfall i jämförbara hästpopulationer, säger Katrin Lindroth i ett pressmeddelande, men betonar att det inte går att bevisa sambandet utan ytterligare vetenskapliga studier. 

    Det var inte möjligt att i forskningen se någon generell skillnad i förekomst av bakterier i träcken hos hästar med och utan fri fekal vätska. Det visar på det inte rör sig om en grovtarmsstörning. Men mer forskning behövs för att man ska kunna vara säker, menar Katrin Lindroth, som nu i oktober - december genomför en ny studie om fri fekal för att undersöka om förekomsten kan minska med hjälp av tillskott och utfodring.

    Se upp med diarré hos din häst!

    Bakterierna i tarmarna lever normalt sett i balans med varandra. Men den balansen kan rubbas, en av anledningarna kan vara om hästen får i sig mycket stärkelse.  Då kan träckets karaktär ändras, exempelvis till diarré. Andra orsaker till lös avförring hos din häst kan vara sandrik jord, parasiter eller stress. 

    Allmäntillståndet behöver inte alltid bli sämre vid diarré, även om man ibland ser att hästen får glanslös päls. Däremot är det värt att se upp; dålig balans i tarmarna kan orsaka kolik. Och kraftig, plötslig diarré kan vara livshotande och om din häst är allmänpåverkad, har feber, hög hjärtfrekvens, röda slemhinnor eller har mycket diarré ska du alltid kontakta veterinär.

    Men vad kan du göra för att stabilisera magen på din häst? Här ger veterinärerna på Evidensias hemsida råden att ge tillräckligt med fiber, att testa att ge hästen enbart grovfoder och att ge foder upplyft från marken till hästar som går på sandrik jord.

    Fakta

    Råd för att stabilisera magen

    • Ge tillräckligt med fiber
    • Testa att ge hästen enbart grovfoder
    • Ge foder upplyft från marken till hästar som går på sandrik jord

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 17/2024.

    Här har vi samlat alla artiklar om diagnosen kolik