Lilla avelsskolanDe flesta stoägare vet hur viktigt det är att sköta det nyfödda fölets navel och se till att det får i sig råmjölk. Men det räcker inte att slå sig till ro med detta, de första dygnen är kritiska i alla nyfödda varelsers liv.
Håll koll under fölets första kritiska dygn

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Det är mycket som ska börja fungera i den späda kroppen och det gäller att vara observant på fölets uppträdande. Det friska, normala fölet visar livslust och galopperar omkring. Detta varvas med att det diar fem till tio gånger per timme och sover.
Kameraövervakning kan vara ett bra sätt att hålla koll på hur sto och föl uppför sig de första dygnen, utan att störa dem när de ska knyta sina viktiga band till varandra.
Håll koll på avföringen
Om fölet verkar lite forcerat i sitt sätt att galoppera, mer av irritation än livsglädje, och dessutom bara ligger mycket korta stunder – helt enkelt verkar rastlöst – kan det bero på begynnande kolik. Andra tecken på att fölet har ont i magen är att det försöker krysta ut avföring eller kissa utan att det kommer något, ryggar, viftar irriterat med svansen, saliverar eller lägger sig på rygg.
I enklare fall kan det bero på förstoppning av tarmbecket, som ibland är hårt och jobbigt att få ut. Det kan åtgärdas genom ett milt laxermedel. Tarmbecket ska ha kommit ut under det första dygnet.

Andra milda koliksymtom kan bero på att fölet sväljer luft när det diar, vilket ger irritation och gaser i magen. Kontrollera stoets juver, så att inte den ena spenen är mer hårdmjölkad än den andra. Om fölet får kämpa för att få ut mjölk kan det svälja luft samtidigt.
Kraftigare kolik kan bero på medfödda missbildningar som outvecklad grovtarm eller någon sammanväxning. En del fall kan avhjälpas genom kirurgi.
Hos framför allt hingstföl kan urinblåsan brista i samband med födseln. Det märks genom att det bara kommer några droppar urin när fölet försöker kissa; det blir oroligt och viftar mycket med svansen. Ett typiskt symtom är att buken blir päronformad. Snabbt ingripande av veterinär är nödvändigt.
Om det rinner mjölk ur nosen när fölet diar, kan det bero på gomspalt, kluven gom, eller annan defekt i munhålan. En del tillstånd kan åtgärdas genom operation, kontakta veterinär för rådgivning och prognos.
Kan drabbas av gulsot
Om fölet under det första eller andra dygnet slutar att dia, blir slött och gäspar ofta, kan det ha drabbats av gulsot genom råmjölken. Det beror på att stoet har bildat antikroppar mot någon faktor från hingsten, som hon själv saknar. Fölet måste då få friska, röda blodkroppar från annat håll och får inte dia stoet förrän hennes råmjölk har mjölkats ur.
Vissa föl bör alltid undersökas veterinär, även om de uppträder normalt. Det är de som fötts vid fel tidpunkt, om stoet läckt råmjölk före fölningen och om fölningen varit långdragen eller komplicerad.
Fakta
Koll på fölet under första veckan
Fortsätt att hålla ett öga på fölet den första levnadsveckan.
- En tydlig varningssignal på att allt inte står rätt till med fölet är att stoets juver blir hårt. Då har fölet slutat dia eller diar i alla fall mycket mer sällan än tidigare. Det kan i sin tur betyda att det är slött och sjukt. Ta för vana att kontrollera juvret då och då, det ska vara mjukt.
- Ta tempen vid minsta misstanke om att fölet är sjukt eller om det uppträder konstigt. Föl har något högre kroppstemperatur än en vuxen häst, cirka 37,5 till 38,5 grader. Är tempen högre än så, om fölet diar dåligt eller verkar slött måste veterinär omedelbart tillkallas.
- Kontrollera att avföringen varken är för hård eller för lös.
- Avvikande benställning, till exempel om fölet trampar igenom i kotorna, bör successivt räta upp sig och bli bättre. Om inte, bör veterinär och hovslagare snarast kontaktas för åtgärder.
Följ Ridsport på